Catalunya sempre ha estat solidària. Enguany ens ho recorden en una exposició a Caldes d'Estrac un grup d'investigadors, professionals i tècnics de l'Ajuntament de , que ho van ser, en especial, a un dels temps més difícils que va partir la nostra història més recent, la Guerra Civil.
En aquesta exposició es pot veure com els veïns i veïnes de Caldes van acollir nens i nenes d'altres zones d'Espanya durant la guerra Civil, i en un moment determinant molts d'Euzcadi. (així com membres d'aquest Govern a l'exili a Caldes)
També Caldes va funcionar durant la Guerra Civil com a seu del cos diplomàtic.
I caldes, com era d'esperar, va ser un dels impulsors de la cooperació amb les zones més tocades per la Guerra, com era la comunitat de Madrid els primers anys. (vegeu un dels segells editats)
Especialment són explendits l'estat de conservació del munt de segells, cartes, trameses publicacions... que demostren que aquest programa d'acollida va funcionar amb total normalitat fins a pocs dies abans de l'acabament de la Guerra Civil, i amb una organtizació molt burocratitzada i altament organitzada, i fidel al govern democràtic de la República i de la Generalitat de Catalunya.
Sorprenen les fotos d'alegria i gresca dels menuts i les menudes a Caldes jugant al mar, vers les fotos de penúria, de gent marxant cap a l'exili a França, de por, d'armes, de morts... que són les fotos que estem acostumats a veure de la Guerra Civil.
1 comentari:
http://elmespetitdetots.blogspot.com/2006/11/els-verds.html
Publica un comentari a l'entrada