4.3.08

CANDIDAT 22. ENTREVISTA A EL PUNT.


Aquí teniu l'entrevista d'en LLuís Arcal publicada avui a El Punt.

ELS GRANS PARTITS TRACTEN LA GENT COM A CLIENTS...

-El missatge d'ICV-EUiA arriba desprestigiat?



-«No. ICV-EUiA ha demostrat a l'Estat que quan el PSOE pacta amb les forces d'esquerra s'avança amb lleis tan importants com la dels matrimonis d'homosexuals, la llei de la dependència o
la de la memòria històrica. També ha quedat molt clar que quan no es pacta amb ICV-EUiA es pacta amb la dreta i es tiren endavant lleis com la de la reforma fiscal, que dóna més privilegis als que més tenen.»

-Quin serà el rol d'ICV-EUiA juntament amb IU?

-«La coalició amb IU ens va molt bé. Gaspar Llamazares és un bon líder i s'està demostrant que és capaç de liderar un projecte nacional. Ens sentim molt còmodes amb ells perquè compartim una part molt important del missatge i compartim un espai sociopolític determinat.»

-Què diria als que opinen que el seu partit és un satèl·lit del PSC?

-«Doncs que s'equivoquen. S'equivoquen, perquè ICV-EUiA ha demostrat que és l'esquerra que no falla. També és la força que marca al PSOE en temes com ara l'avortament i exigint solucions al caos de rodalies. En aquest sentit no som un satèl·lit sinó una força pròpia. El que passa és que en l'àmbit espanyol, la bipolarització de grans blocs fa que ICV-EUiA tingui el paper que té, però que és molt determinant. Sí que és cert, però, que el PSOE necessita a vegades el nostre vot per tirar endavant polítiques d'esquerra.»

-Vostè és la primera vegada que entra a les llistes i va en lloc número 22. Té poques possibilitats de sortir escollit, però el partit ha pensat en vostè.

-«Sí, sincerament tinc poques possibilitats. Tot i això em crec el projecte d'ICV-EUiA, em sento molt còmode amb el discurs que s'està fent i puc aportar experiència en temes com la quotidianitat. A més, també m'agrada que la gent de la comarca hagi pensat en mi.»

-Això és un primer pas per ser el candidat a l'alcaldia de Mataró?

-«No té relació. Jo em sento molt còmode a la comarca. No obstant això, m'agradaria que a Mataró recuperéssim la força que tradicionalment sempre hem tingut.»

-De quina manera pot aportar beneficis al Maresme el seu partit?

-«Nosaltres no donarem suport a la investidura de cap president del govern si no es tira endavant el pla de rodalies i es potencia el transport públic i la mobilitat a la comarca. El Maresme té una població molt diversa i hi ha molts dèficits a nivell social i l'empremta d'ICV-EUiA pot fer que la gent més desfavorida es pugui beneficiar de les nostres polítiques.»

-De què li pot servir el seu treball a la comarca?

-«Quan ICV-EUiA governàvem al Consell Comarcal vam ser capaços de triplicar el pressupost en la despesa social i crear serveis com el de les minories ètniques, serveis de suport a la dependència, serveis de mediació en violència domèstica...»

-Són unes eleccions de només dos candidats?

-«No ho són, però el que passa és que els grans partits així volen que sigui, perquè donen una visió de la democràcia com a simplista. La gent no és ximple i sap el que vota, però el que sí que és cert és que aquests grans partits tracten la gent com si fossin clients.»

-Avanci'm un resultat.

-«No m'agraden els pronòstics, però crec que Zapatero guanyarà les eleccions però necessitarà altres forces per governar. Haurà de decidir si fa ministre Duran i Lleida. El nostre objectiu com a ICV-EUiA és poder fer grup propi.»