23.5.07

LLISTES OBERTES, VOT DIRECTE...

Fa alguns dies en Miguel Guillén plantejava el dilema del vot directe de l'Alcalde d'una ciutat. Posava com a exemple el de l'actual alcalde i cap de llista per la llista PSC-PM on les valoracions per a depositar el vot a favor d'aquest eren unes, però la composició de la llista feia que declinés aquesta opció.
Ens plantejava la necessitat d'un canvi de sistema, però jo vull anar un pel més enllà.
Hi ha altres sistemes de comicis on es planteja la possibilitat de les llistes obertes. És un sistema similar al quan hom escolleix als senadors/res. Es presenten persones en un grup i l'elector pot escollir la persona. De fet a nivell del Senat és complicat perquè moltes vegades es vota un grup o tendències ideològiques, bàsicament per gran desconeixement dels candidats/tes.
Però aquest sistema en els comicis locals és molt diferent.

Vaig tenir la sort de poder participar com a observador en un país on les eleccions locals es feien amb llistes obertes.
De fet el més complex de tot és el recompte, però fet amb un sistema rígid, mecànic i molt controlat.
Aquest sistema proporciona al ciutadà poder escollir segons dues variables, essent una molt important la persona. I pot escollir tantes persones com regidors s'escolleixen en funció del seu criteri, o pot agafar tota la llista complerta d'un grup de persones o de partit. Ell escolleix.
Si aquest sistema estigués implantat a casa nostra, segurament, dilemes com el de l'amic Miguel, no es plantejarien, ja podria escollir directament l'alcalde i passar de la resta d'acompanyants en la llista, o a la inversa; votar a membres d'una llista passant del cap de llista.
A més, amb les llistes actuals, hom podria configurar-se a títol individual, el seu consistori.
Per descomptat és un model d'elecció directa i un pel més avançat en democràcia representativa que el que tenim instaurat.
Sobre la seva implantació a casa nostra? Difícil, sobretot perquè pocs són els que es qüestionen el model de llista i perquè aquest sistema obert fa perdre un paper de control de les llistes i fins i tot d'aparició de molt independents, a les organitzacions polítiques actuals.
Sobre el tema del vot directe de l'Alcalde, seugrament no trigarem molt a sentir-ne a parlar, d'altre cosa és que es canviï.
Què algú s'anima a dir quina seria la seva llista ideal per al consistori de Mataró sobre les llistes presentades?

2 comentaris:

Miguel ha dit...

Segurament cal alguna reforma en el nostre sistema electoral. El tema de les llistes obertes és complicat, però penso que si s'hauria de poder escollir directament l'alcalde, que en el nostre sistema és qui mana, i mana molt. I no és el mateix unes eleccions locals que unes generals, això està clar. No sé, és per pensar-hi.

Tercera Edad ha dit...

hola JORDI hacia tiempo que no miraba tu bloc ,y espero que estas elecciones podamos ver como los jóvenes puedan estar mas tranquilo con hipotecas pero con trabajo mas seguro un saludo ENCARNA