27.1.07

L'ENGANY, DE VICENÇ VILLATORO.





L’escriptor LLorenç Villatoro ha editat un llibre sota el títol “l’engany”. Al llarg de 156 pàgines, l’autor explica la seva opinió sobre el darrer pacte de govern de la Generalitat de Catalunya. A grans trets, i tal com es fa menció la premsa catalana, Villatoro acusa “les cúpules socialista i d’ERC d’enganyar els seus electorals ocultant deliberament la decisió ja presa de reeditar el tripartit i fingint que estant oberts a altres possibilitats de pacte que estaven ja absolutament descartades”.


Se subscriu també, que el “segon tripartit” s’ha reeditat amb la intencionalitat de “desnacionalitzar Catalunya” i “d’enterrar la reivindicació nacional catalana”, ja que “ens aboca a un mapa polític català fals i esquemàtic, en què tot està reduït a la confrontació entre dretes i esquerres”.

L’autor defensa aquestes acusacions sota que “ hi ha hagut actituds polítiques que em semblen política i moralment criticables”.

Bé, doncs agafant aquesta part final de l’autor, crec, es pot afegir el següent agafant la metàfora del títol del llibre “l’engany”:

- En el llibre apareix una petita informació biogràfica de l’autor a l’Avui, a la Direcció General de Promoció Cultural, com a Director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, però, en cap moment es troba o apareix que l’autor ha estat Diputat al Parlament Català en la darrera legislatura de govern convergent (1999-2002).
- És fàcil, com apunten d’altres bloggers, fer una anàlisi política a pilota passada, sense por a equivocar-se en els arguments, o voler allunyar-se quan ha estat en una línia directa de joc...
- Em sembla un pèl descortès prendre’s a l’electorat d’esquerres, ja sigui d’una opció o d’una altre, com a incrèduls, innocents o fins i tot ingenus. I ara resulta que aquest votant d’esquerres, en general, ha estat víctima d’un engany.
- No m’aturaré ni diré més sobre el tema d’anar al notari de l’opció política de la qual l’autor va ser diputat.
- Reduir la realitat catalana a la clivella clàssica d’esquerra-dreta, o centre-perifèria, en tot cas és simplista i reduccionista. La societat catalana, analíticament parlant, és quelcom més complex que això.
- Trobo a faltar algunes dades d’evolució de la despesa de determinades polítiques, el nombre d’accions i programes endegats...del primer tripartit.

D’altra banda, crec que es de justícia, reconèixer la capacitat de treball de poder escriure i publicar una obra amb tanta rapidesa.
I crec, que tenim llibre mediàtic per a estona, ja que segurament en sentirem parlar a les tertèlies de les cadenes locals i nacionals.

Més info: “L’engany. El segon tripartit o la desnacionalització de Catalunya” està editat per l’editorial Ara Llibres. (crec que ja està disponible a distribuïdores i llibreries) preu: 16,00€