30.9.06

A LA FEINA.... NO MÉS MORTS

El Sector de la construcció va convocar per al divendres dia 29 una vaga del sector de 24 hores a la província de Barcelona.

Sota el lema “NO MÉS MORTS, NO MÁS MUERTOS”, els sindicats majoritaris UGT i CC.OO. reivindicaven unes actuacions més rigoroses de la justícia en el camp de la prevenció i la penalització dels accidents laborals, implicant en les responsabilitats penals als directius/ves de les empreses implicades. Segons les dades oficials, al juliol d’engany el nombre de morts de la construcció ja superava la trentena.

La reivindicació era simple: El cumpliment de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales de l’any 1995.

Tanmateix com a elements a destacar i elements de petició davant aquesta vaga, els sindicats van demanar que s’acabés amb l’abús de la subcontractació i el prestamisme al sector de la construcció, per això es demanada al Senat que aprobés de forma immediata i sense retallades la Ley Reguladora de la Subcontratación en la Construcción.

Segons els sindicats, és necessària una major inversió en la formació i la qualificació en prevenció dels riscos a la feina, especialment per als treballadors/res extracomunitaris. Aquests treballadors són els que pateixen l’abús per part de la subcontractació, a través de salaris per sota de convenis, sense contractació, sense plans de formació, abús d’hores i feines amb més perillositat...


Entre d’altres demandes, els sindicats també demanaven una major estabilitat en l’ocupació, ja que el fet d’estar subjectes a obres i subcontractes ha alterat de manera considerable la flexibilitat i ha augmentat la precarització dels professionals del sector. Tanmateix es demanava una aposta per la reducció de l’edat de jubilació a 60 anys per als treballadors de la construcció.




El dia 29, segons dades dels sindicats, la vaga va ser recolzada prop del 90% a Barcelona província, essent més baixa a algunes ciutats on va estar prop del 80%.

A Mataró durant tota la setmana prèvia a la vaga, els delegats i delegades de la federació de la construcció i la fusta, van estar informant als treballadors i treballadores de l’objectiu de la vaga.

El dia de la vaga, es va organitzar un piquet conjunt entre representants de les organitzacions CC.OO. i UGT. L’objectiu era fer presència al carrer, informar als treballadors i treballadores que s’adreçaven als sindicats per demanar més informació, i poder fer extensiu els motius de la vaga a aquells professionals que no havien rebut informació prèvia.
A la ciutat de Mataró, no van ser necessàries moltes informacions, ja que la gran majoria de les obres estaven tancades des de primera hora del matí.
El dia va transcorre amb total normalitat i en alguna obra puntual quan els informadors es presentaven a les obres, ensenyaven les credencial i explicaven els motius, el mateixos cap d’obres s’afegien a la convocatòria de vaga.

Entre les incidències, només puc destacar una que em va deixar de “pasta de moniato” d’una de les grans empreses de la ciutat. Vàrem poder veure com es coaccionava a un grup de treballadors immigrants, amb amenaces diverses, faltes de respecte i inclós l' insult "racista". Per part d'algun delegat de la construcció es va voler apropar als treballadors i facilitar informació sobre els seus drets, i el cap de l'obra els hi va negar tàcitament. Un dels delegats m'informà que aquest tipus d'abús a treballadors extracominutaris, per desgràcia, en determinades empreses, és molt habitual.

Relació d'imatges:

  1. Fulletó d'informació sindical de convocatòria de vaga.
  2. Delegats sindicals a peu d'obra parlant amb un vigilant d'una obra que indica que s'han acollit a la vaga.
  3. Obres de Can Vinardell aturades.
  4. Obres de Camí de la Serra de Mataró aturades.
  5. Obres de cafè de mar aturades.
  6. Delegats sindicals parlant amb treballadors de la construcció.
  7. Delegats sindicals parlant amb treballadors de la construcció.
  8. Elements de perillositat en una obra.
  9. Obra aturada de la Via Sergia.
  10. Grues aturades, amb les captes d'eines.
  11. Obra de Pla d'en Boet indicant el motiu per que s'ha aturat.

5 comentaris:

Toni Salado ha dit...

Gràcies per les teves felicitacions, que son recíproques.

Salut.

Anònim ha dit...

Molt lleig això de fer el teu bloc sempre en horari de feina!

Anònim ha dit...

Anònim, que jo sàpgia el dia 30 es diumenge. Hi ha una cosa que és una icona que diu ACTUALITZAR.

Jordi, tranquil, sempre hi ha gent que confon cosetes.

COALICIÓ D'ESQUERRES ha dit...

bé per fer evidents els problemes reals de les classes populars del nostre pais. Hem de descodificar el matrix. Fem-ho des de tots els angles, també des de la blogosfera. debat i alternatives en marxa. salut i molta lluita!

Anònim ha dit...

el mateix dic...