16.8.06

UN PAS ENDAVANT CAP A LA DEMOCRÀCIA COMPLERTA.

INICIATIVA ACONSEGUEIX QUE EL GOVERN CENTRAL ES COMPROMETI A FER PASSOS ENDAVANT PER RECONÈIXER EL DRET A VOT DELS IMMIGRANTS

El diputat d'ICV, Joan Herrera, ha pactat amb el PSOE una proposició no de llei, que demà entrarà al registre del Congrés, que promou que els immigrants amb permís de residència puguin votar a les eleccions municipals.
Fa molt de temps que des d'organitzacions veïnals, sindicals, de col·lectius immigrats i d'agrupacions locals de partits implicats amb la participació i la trasnformació social cap a un món més just, solidari i cooperatiu com és ICV, que es ve treballant per a que sigui reconegut el dret a vot de les persones que residexien, paguen els seus impostos i participen de la vida activa de les ciutats.
En aquest sentit, un percentatge molt alt de població no pot exercir el seu dret a vot, com és el cas de la població immigrada. Llavors és molt difícil parlar de democràcia participativa en la seva concepció més àmplia, ja que hi ha municipis a casa nostra, on més del 20% de la població, o sigui un de cada cinc, no pot decidir en el món local.

ICV ha aconseguit que el Govern central es comprometi a fer passos endavant per reconèixer el dret a vot dels immigrants. En concret, el diputat d'ICV, Joan Herrera, ha pactat amb el grup del PSOE una proposició no de llei, que demà entrarà al registre del Congrés, que promou que els immigrants amb permís de residència puguin votar a les eleccions municipals.
La proposició insta el Govern central a procedir a la negociació i signatura d'acords o convenis amb els països amb major nombre de nacionals residents legals a Espanya i, especialment, amb aquells amb els quals l'Estat té relacions històriques, polítiques i culturals, més estretes, per tal que els seus ciutadans puguin votar i ser elegits a les eleccions municipals espanyoles.
L'acord assolit també preveu que el Govern central demanarà al Consell d'Estat un informe sobre l'aplicació de l'article 13.2 de la Constitució als efectes de la participació dels estrangers residents a Espanya a les eleccions municipals i, particularment, sobre la interpretació dels termes "criteris de reciprocitat" a què fa referència aquest precepte. També s'estableix que el Govern signarà i ratificarà el Conveni europeu sobre participació dels estrangers en la vida pública local..