15.1.06

JO RECICLO, TU RECICLES... ELL PASSA DE TOT!Tirar les coses al seu lloc, mínimament, costa tant? O realment es passa de tot?


Hom es pensa que la imatge de contenidors desbordats de redidus només es dona els dies de Nadal; però passades les festes la cosa continua.

En aquest post, només en referiré als contenidors de reciclatge que marquen el tipus de residus que alberguen en el seu interior, ja que darrerament he vist que alguna cosa es deposita en ells és de tot, menys el residu que tenen assignat, i el seu voltant serveis per tirar tot tipus de deixalles orgàniques quan a prop hi ha altre contenidor que té aquesta funció. Si ens fixem bé, fins i tot residus industrial.

Jo no sé la feina que deuen tenir els empleats que es dediquen a seleccionar i destriar els residurs; però de ben segur que deu ser moltíssima, sobretot per un problema en orígen.

Això, en principi, et fa reflexionar i arribar a una primera conclusió: la població no té les coses clares encara i que falta un xic de sensibilització i explicació sobre el tema en concret. Però realment és així o és que passem de tot?

Sense atrevir-me a arribar a aquesta conclusió general, us parlaré d'uns contenidors concrets en una zona de la ciutat de Mataró, però que podria ser qualsevol lloc de la ciutat ja que és un fenomen que es repeteix.
Són uns contenidors que a 10 metres tenen una paperera. On tira la gent el paper? al contenidor de paper? No, a la paperera.(com veieu en la foto adjunta)
S'ha canviat de lloc el contenidor per que s'estant realitzant unes obres en un carrer colindant. La gent es desplaça els metres per tirar les escombraries? No, utilitza els contenidors de reciclatge per a tot. Com aqui es recull la "merda" que ho agafin tot.

I si no hi ha contenidor a prop i em queda a 50 metres els de reciclatge? Doncs, al mig del carrer. (Veieu els exemples gràfics en un sol carrer. El contenidor està a 23 metres, tot una marató)

Aquí hom podria dir, - mira que són incivics els d'aquest carrer!- Però no, ja que us passo més exemples d'altres contenidors que reciclatge, que podreu veure més avall.

La qüestió és que ser vivim en una comunitat molt gran que és la nostra ciutat i produïm un volum molt gran de residus, tipic també del nostre model de consum.
Entre tots i totes hem de ser capaços de ser un xic més cívics i respectar als altres; perquè quan no respectem aquestes normes bàsiques de convivència estem agredint a tota la nostra ciutat, en primer terme, però també als nostres veïns/nes, medi... a nosaltres mateixos.

Hi ha que s'empipa molt quan algú fuma al seu costat per tot el que sempre es diu, i per descomptat cal respectar l'opinió i el dret d'aquesta persona. Però quan s'és un deixat/da, o senzillament un "guarrete", no estem respectant res. Però el més fort és que ningú és capaç de dir-li a un altre que ho esta fent res. És més, mirem a un altre costat perquè de ben segur també ho hem fet algun cop, o pensar si aquest ho fa "pos jo també". Però els que no respecten SEMPRE SÓN ELS ALTRES.
Ens queda molt per fer, i és tan fàcil com posar un miqueta de la part de tots i totes.