12.12.05

ANIVERSARI DEL GOVERN D’ESQUERRES I CATALANISTA. I

Demà el Pacte del Tinell fa anys, i ara toca fer el balanç d’aquest dos anys i del mateix “Pacte”. També és tant important com això, el següent pas, que és plantejar-se els reptes de futur del govern d’esquerres i catalanista.

Comento això perquè en les diferents webs dels partits polítics amb presència al Parlament Català, en el dia anterior d’aquesta data, donen més importància als passos que fa CIU a Madrid, acostant-se al “govern de coalicions temàtiques” del PSOE, i les valoracions que fan d’aquesta.

Les primeres declaracions d’avui en relació a alguna pregunta la formulava el Primer Secretari del PSC, en un acte com a Ministre en el que reiterava el Pacte del Tinell a la societat catalana i acabava indicant que "Nosaltres som coherents amb el Pacte i, en tot cas, si hi ha altres formacions que no ho són, que n´expliquin elles els motius" Però abans d’aquestes hi havia les declaracions que fa dies pronuncia la federació de CIU, en la qual el seu líder Mas, es compromet a liderar una “gran força transformadora” per “canviar la mentalitat de Catalunya”, la qual apunta que és necessària. Tanmateix fa temps que a la web de CIU es pot trobar el que han titllat com a llibre negre del tripartit.

També avui es pronuncia el soci petit del Tripartit, la coalició ICV-EUiA, els quals començaven les valoracions de manera positiva i destacaven moltes de les coses que han canviat a Catalunya, com per exemple la implantació d’una nova cultura de l’aigua, el programa de rehabilitació de barris, el fet que ja no s’hagi de patir per la privatització de la sanitat, que l’escola pública hagi passat a ser una prioritat, la construcció de noves escoles bressol o la discussió de temes problemàtics importants com el pla de presons o el d’energia.

També, s’ha explicat que ICV-EUiA és un factor d’estabilitat al Govern, “perquè no especulem amb cap altra aliança per fer govern”, i perquè “sabem que per dur a terme polítiques de transformació profundes cal aquesta estabilitat”. “A més, ICV-EUiA és un factor de modernització important de Catalunya i del Govern, en temes com les polítiques de sostenibilitat i la política d’habitatges”, A més, molt important, és que s’ha apuntat que a diferència de CIU, ICV-EUiA, no ha volgut patrimonialitzar l’avenç de Catalunya, ni “hem volgut fer del país la nostra finca particular”, i ha insistit en l’impuls de les polítiques de participació i de transparència

El president d’ICV ha afegit que “cal disminuir els sorolls, perquè en una coalició pot haver-hi diferències polítiques normals i lícites, però el que no pot ser és que en temes polítics no importants apareguin conflictes als mitjans de comunicació”. No obstant això, Saura s’ha mostrat convençut que “quan s’acabi aquesta legislatura els sorolls s’hauran esvaït, i quedarà l’obra de govern: els nous centres escolars, les escoles bressol, els aquífers nets...”.

Per la seva part el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha fet també una valoració positiva de la primera meitat de legislatura, i ha declarat que “després de 23 anys de governs de CiU l’actual executiu ha posat en marxa unes polítiques d’esquerres, una proposta valenta amb una plasmació clara” i ha afegit que “ara el que cal és donar més força a les polítiques socials”. Pel que fa al món local, cal dir que també s'han relitzat diversos canvis i es comencen a plasmar.


Ho continuarem seguint.

3 comentaris:

Miguel ha dit...

Per molts anys! Ahir al debat de l'Àgora del Canal 33 vam poder observar com la gent de CiU (ja no parlem del PP) no tenen arguments de pes (més enllà de la demagògia) per qüestionar la tasca del govern tripartit. Davant les paraules, fets. Salut!

Nadia ha dit...

T'he vist en una foto vestit de "curt" i trobo que estàs molt mono ;). Molts records, molts petons de la blonde :).

Pedro ha dit...

Miguel, si no dónes cap argument queda bastant ridícula la teva habitual intransigència contra tot aquell que no sigui "d'esquerres". Trobes normal que un president vulgui canviar un govern i els partits polítics no el deixin?