24.10.05

LES POLÍTIQUES COMPROMESES D'ESQUERRES FAN POLÈMICA.

L'AVANTPROJECTE DEL DRET A L'HABITATGE: IMPLICACIÓ DE DEBÒ DE L'ESQUERRA.

Una cosa és evident: l’habitatge preocupa a la gran majoria de ciutadans i ciutadanes, sobretot a aquells col·lectius que tenen grans dificultats per accedir-hi o mantenir-lo.
L’habitatge cada vegada és més car i és més difícil accedir-hi. També és evident que cada cop més l’habitatge és una altre cosa però no un producte de mercat i tampoc un producte de bens i serveis, i molt menys un dret garantit. (alguns ja parlen de l’habitatge com un valor bursàtil i de sectors que ens sorprendrien)
Molts tenen clar que cal començar a treballar per donar respostes a aquesta problemàtica i dir les coses tal com són. Llavors, perquè s’ha aixecat tanta polèmica quan el Govern de la Generalitat, des de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge, que lidera l’amic Milà, s’ha presentat l’avantprojecte de llei per al Dret a l’Habitatge?

A més ha estat el que hom esperava: els promotors, constructors i immobiliaris, i alguns particulars amb el front arrugat i la gran majoria de ciutadania aplaudint i demanant anar més enllà.

El que està clar és que aquest avantprojecte proposa un avenç mediàtic ja que tothom espera que s’abordés la problemàtica de l’habitatge i es retorni la dignitat de l’ús a l’habitatge.
Aquesta dignitat és la que diu no als pisos ruïna, a la infrautilització i subocupació, a la sobreexplotació, al mobbing immobiliariai i no a les diferents situacions anòmales de l’habitatge, que sovint ja comencen a rutinitar-se. I aquest retorn a la dignitat és el que ha de garantir unes regles de joc per a tothom. És per això que aquesta proposta de lli de 135 articles és un gran avenç en matèria d’ajuts, de rehabilitació, de foment, intermediació...de moure el mercat de l’habitatge i retornar molts pisos al seu ús social.
Una altre cosa és la lectura inicial que han fet molts del dret a l’expropiació forçosa, que igual que l’Estatut, només és queden en els missatges o el que diu la premsa i no són capaços de llegir-se els diversos articles que parlen d’aquest tema. En aquest cas en concret el que diu és que en aquells àmbits on hi hagi una gran demanda social i no es pugui llogar ni posar pisos a disposició, i es detecti una subocupació el que es farà serà intensificar un foment per a posar-ho al mercat, amb les eines de la intermediació i lloguer, i amb totes les ajuts a rehabilitació existents. Es quan totes aquestes estratègies fracassen i el propietari no dona cap motiu per tenir aturat el pis (creieu-me hi ha diversitat de motius, tipus per un fill quan es casi.... i no toca segona residència) es quan l’administració al no veure cap funció social pot provocar una expropiació forçosa. A més, això no és cap novetat perquè ja ho diu aquesta Constitució que alguns s’afermen en no tocar ni un accent quan parla del dret a la propietat i dels temes subjectes a l’interès general.

Esperem que aquest avantprojecte pugui tirar endavant, i el govern de la Generalitat, juntament amb les administracions locals, els promotors, constructors, entitats i agents socials comencem a millorar les condicions de l’habitatge, que a Catalunya actualment estan en un estat que es pot titllar de deplorable per a la gran majoria de la ciutadania.

Des d’aquí molts ànims al Conseller Milà perquè com en d’altres situacions, té un gran repte a liderar i impulsar, i les expectatives són moltes.

LLEGIU L'AVANTPROJECTE AQUÍ.
LLEGIU EL DISCURS DEL CONSELLER SALVADOR MILÀ AQUÍ.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquests d'ICV sou increïbles. Us dediqueu a obrir blocs només per cantar-vos les lloances uns als altres. Quina manera de perdre el temps!

Anònim ha dit...

Us informem que el vostre bloc ha estat inclòs en el nostre Directori de Blocs polítics de Futurcatalà. Felicitats!

Ho podeu comprovar a http://futurcatala.com

Una abraçada:

Daniel Castells
---------------
http://futurcatala.com
redaccio@futurcatala.com

Anònim ha dit...

Anonymus a Anonymous:

Doncs no visites aquest blog, si no t'interessa, això si que és un pèrdua de temps. A més, en tot cas un reconeixement a les coses que creus i que tiren endavant sempre està bé.

jordimerino, tanca les identitats i no deixis entrar a anònims... sinó aquest blog pot caure en una degradació com d'altres. tu mateix

Anònim ha dit...

Esperem que el Conseller Milà sigui tan descarat com sempre.

Joan Lleonart ha dit...

Encara no entenc com parles dels d'icv que ens dediquem a lloarnos en els blocs...

els que jo conec que tenim bloc (Xavier Serra, Jordi Merino, Miguel Guillen i jo mateix) em parlat poc de les polítiques d'ICV.

però és lo de menys...

Jordi aconsello el que apunto al meu blog...eliminar els comentaris anonims, diguin el que diguin.

Anònim ha dit...

jo ni hi entro ni hi surto, però és lamentable que el president comarcal d'ICV reclami restringir la participació lliure (i anònima, si cal) de la gent. de què has de tenir por, lleonart? no us entenc.

jordi, no li facis cas al teu "jefe" i segueix així. el teu bloc està bé, i si hi entra algun anònim que diu el que no t'agrada que digui no passa res. d'això se'n diu llibertat d'expressió. a més, sempre et queda l'últim recurs d'eliminar algun comentari si realment insulta algú.

salut i república!

Izan ha dit...

Al darrer anònim. En Lleonart és un company de viatge. L'única diferència que ara ocupa un càrrec de responsabilitat dintre de l'organització d'ICV. Això de "jefe" són termes que a mi no m'agraden.
I de fet m'interessa deixar l'anònim, però bàsicament és per aquells amics que tinc que no tenen bloc i de tant en tant els agrada parlar del tema de Palestina i em deixen algun comentari.
De totes formes gràcies pel teu comentari.
Per cert has vist el seu blog?
joanlleonart.blogspot.com