26.4.07

GUERNICA, 70 ANYS


Tot just un dia com avui, ara farà 70 anys, en plena Guerra Civil espanyola es va bombardejar la vila basca de Guernica per part de l'aviació alemanya que donava suport al cop d'estat de 1936 contra el govern republicà.

L'exèrcit alemany, que dona suport a l'aixecament volia provar amb "foc real" la seva potent indústria armamentística i per això va escollir realitzar un bombardeig sobre aquesta vila. Una vila que no tenia ni armanent, ni era un lloc militar avançat, ni un de control estratègic, ni s'amagava ningú. Era una vila rural i indefensa. Fins i tot Franco, en un primer moment va culpar al bàndol republicà del bombardejament, però no tenia cap rigoritat.

La premsa internacional es va fer molt de ressó. Per primer cop en la història s'atacava només des de l'aire una ciutat, en aquest cas una vila i s'esborrava gairebé del mapa.

Per desgràcia poc després la mateixa pràctica de matança va ser utilitzada per atacar ciutats italianes, anglesses, franceses, alemanyes i al Japó... i encara avui dia la podem veure a zones com l'Iraq.