29.12.06

EURIBOR PUJA QUE PUJA

Ahir era el dia de les llufes. Ahir va ser el dia en que molts i moltes que revisaven la seva hipotèca veien incrementats de manera considerable el pagament que han d'efectuar al seu banc o caixa per amortitzar el prèstec hipotecari. I això no era cap llufa.
L'euribor, aquest índex variable, va ser publicat al BOP, indicant que en data 23 de novembre (el del mes anterior) arribava al 3.841%.
Però no només aquesta era la informació, el Banc Central Europeu, indicava que és molt probable que a la zona Euro, aquest índex estigui al 4% abans d'acabar l'any 2006, i, per tal que les famílies vagin preveient el cost d'amortizament, és també probable que continuï pujant fins a situar-se al 4,5% al segon semestre del 2007.
Això que vol dir? Doncs, és molt fàcil. L'endeutament de les famílies que tenen que fer front a un prèstec hipotecari ho tenen un pèl cru.
Sí, són molts els que diuen que aquest índex era molt baix i per això ningú volia anar a l'altre índex el IRPH (més estable), i que va animar a molta gent a comprar el pis, i que l'Euribor fa 10 anys era 4 vegades el del 2004.... També és cert que el preu de l'habitatge de compra no té res a veure amb el del 1996. Sí, en algun lloc gairebé s'ha doblat i triplicat.
De forma més entendible, aquells que van comprar un habitatge demanant 150.000,00€ pagaven de quota al 2004 aproximadament 640 € (tenint en compte que el Banc o Caixa aplicaba un + 0,90 de mitjana).
Ara amb aquest índex de novembre de 2006, la mateixa família haurà de fer front a una quota de 777,96. Sí no és cap broma, en dos anys 137,46 €.
Aquí podria dir que el càlcul d'endeutament de les famílies està molt per sobre del 30% que recomanava l'Estat. I això si tenim en compte que molt i moltes del que van comprar al 2004 són de la generació anomenada mileurista.
Ara comprar un habitatge per sota del 240.000,00 és impossible.
Les entitats creditícies ho tenen clar, aplicar política Marxista, (però de Groucho March) "Más Madera", allargant els períodes d'amortització i altres fórmules com la compra de diner estranger (bàsicament japonés) o altres productes.
Podria parlar, d'altra banda també és impossible poder trobar un habitatge de lloguer per sota del 540 €, o la dificultat de molta gent de matenir una estabilitat d'ingressos atès la temporalitat i precarietat del mercat laboral, o de les polítiques públiques d'habitatge....
Però serà en un altres post. Aquest ÉS CLAR, LA PUJADA DE L'EURIBOR NO ÉS CAP LLUFA, ÉS UNA PUTADA per a les famílies que van triar l'opció de compra i aquest tipus de producte hipotecari.
Podreu trobar més informació a: http://mihipoteca.blogspot.com/
i podeu fer un càlcul del simulador gratuït aquí.