20.8.08

COITUS INTERRUPTUS ICVAE ( La marxa enradera d'ICV)

Ara tot just fa dos anys que un sol diputat, en Joan Herrera, aconseguia pactar amb el PSOE una proposició no de llei per a que s’iniciés un debat per al reconeixement del dret a vot de la població amb permís de residència. Com és sabut no va prosperar. Un sol Diputat també, en aquest cas amb el suport d’altres forces d’esquerres, van aconseguir que prosperés la Llei de la Memòria històrica, i d’altres qüestions de protecció social. Aquests també van denunciar els pactes del PSOE amb la dreta amb les lleis de la reforma fiscal, del mercat hipotecari, i la reforma fiscal que alliberava de pressió fiscal a les rendes més elevades.


Ara es diu que aquest sol diputat és capaç de forçar un nou compromís sobre finançament, davant una situació en la que el Govern Central ha mostrat que és feble i que no sap ben bé per on tirar. S'ha pivotat amb temes tant importants com el reconeixement de la bilateralitat, el termini i la no limitació pressupostària. Però realment és un compromís a 3 mesos vistes, o és un salvar aparences i evitar mals majors? En aquest mandat hi ha exemples clars d'incompliments per part del Govern Central.


Semblava que l’estratègia tan criticada, en la foto de ZP i Mas, havia servit per a que ara els partits catalans s’unissin per a parlar de finançament i de futur. I aquest sol Diputat havia estat capaç de ser el primer en demanar la compareixença del president del Govern en un tema tant crucial com és el finançament, al qual després es van afegir altres forces per convenciment i d’altres per oportunisme i desgast. Un finançament que ha de servir per millorar la cartera prestacions de Catalunya, i com no, un finançament del món local que presenta un escenari amb moltes incerteses en les despeses corrents.

Fins ara l’escenari era olímpic. ZP s’emportava l’Estatut a Pekín (o més progre Beijing) .Passava olímpicament d’ell i del debat sobre el finançament. -“Respectaré el text que surti del Parlament de Catalunya (...) el desplegament de les competències estatutàries es fa de manera escrupulosa”- deia. Tractava al catalans i catalanes com a “xinos”. ( per la dita d’enredar-te com a un xino, amb tots el respecte pels orientals), i mostrava el que alguns hem dit: que ZP és un mal comercial. Altra cop, a nivell mediàtic sortia l’enfrontament entre territoris; però l’enfrontament de fons era de dèficit social no entre centres ni perifèries. Qui no vulgui veure que no es fregui les ulleres. Recordem el neuròtic de Freud.

Però perquè no volia parlar de crisis, perquè no volia parlar ni posiconar-se en el debat sobre el finançament? Perquè fins i tot gent d’esquerres dins del PSC havien anunciat disconformitats?

Apareix Saura, - home que deia que ZP no assumia el que era l'Estatut -i la trempera inicial s’ha esvaït. I la qüestió és que un debat que s’havia d’abordar de Govern a Govern, es presenta com a debat entre partits, es trenca la unitat, i venen els moments de donar-se copets a l'esquena. Del ben segur que “ el de la foto de la Moncloa” a la primera de volta ho faria, però qui ha “maniobrat” amb l’excusa de responsabilitat, i salvant l’aparença, l’enfrontament i la situació difícil al PSC i al PSOE.

Ara 3 mesos més. Estudiats per a que coincideixen amb l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, i en el que no faltaran estratègies sibilines de tot tipus i el famós argument que a competències si, però amb recursos.


Si més no, altra cop em sento defraudat. Sóc l’espectador il·lús de la inauguració dels jocs olímpics que es creu que la noia de cara bonica és la cantant i els focs d’artifici són a temps real.Altres que també en parlen:

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Un article diferent, i si, valent!

Joan Arnés ha dit...

Més que defraudat, estic sorprès.
Mentre feia apostes de si afluixaria abans el PSC o CiU, se'ns despenja el Saura fent de "palanganero" dels socialistes. No hi ha manera...

Bon article Jordi.

Una abraçada.

"Tati-Pagès-Soulbizarre" ha dit...

no hi ha manera! wal marge de si és correcte el que ha fet Herrera o saura, el que em fot és que cosa que fem cosa que caguem, no comuniquem béi gestionem fatal aquest projecte, estem davant d'una incompetència general dels dirigents d'icv i anem de mal en pitjor...i Baltasar, ep, ja ha arribat l'estiu? i la repressió dels mossos a Revolta Global? i la segura acceptació de la MAT i del IV Cinturó? què està passan? doncs que estem fent de partit normal com tots, partit de Polònia. partit que no proposa anar més enllà de les coordenades electorals, no sé que dir, l'estiu m'allunya satisfactoriament i lamentablement d'aquesta ICV diferent i decadent, llàstima, doncs he destinat molts anys, molt més que els nostres joves dirigents i des de baix, amb el cubell i la brotxa...ah!

Anònim ha dit...

L'enllaç de Paco Morales porta al PPC

Jordi ha dit...

Error corretgit. Perdoneu.

Jordi Merino