19.2.07

SHALOM ABU BASSEM. LA PAU DE L'ABU BASSEMAvui hem tingut constància que a Jerusalem hi ha hagut un altre intent de tornar al terreny de la pau les relacions entre palestins i israelians. La premsa internacional ha fet ressó que tant Rice (USA), Olmert(primer ministre israelià) i Abbas(president palestí) han conclós la trobada amb una promesa feble d'un nou retrobament y amb escasses mostres per retornar al camí de la pau.

L'únic punt d'acord ha estat que les tres parts han acordat que és necessari la solució dels dos estats, i que l'estat palestí no pot néixer de la violència.

Olmert va anunciar diumenge que el seu govern boicotejaria la proposta d'unitat dels acords de La Meca, ja que una de les formacions del futur govern d'unitat Hamas, no reconeix l'estat d'Israel. D'altra banda, Abbas demà comença converses per cercar suport internacional a aquest govern. Tot apunta que la trobada d'avui és una altra oportunitat perduda.

Abu Massem
Dissabte a la nit, al canal 33 es va emetre el documental de Nissim Mossek titulat "Shalom Abu Bassem".

L'Abu Basem era un àrab palestí que vivia al barri musulmà de la ciutat antiga de Jerusalem. Exactament vivia al carrer Haladiya, un carrer tacat de sang des de l'any 1987 per diversos enfrontaments entre àrabs i palestins.


El veí de l'Abu Bassem és en Danny Robbins un coló que va anar a viure a aquest carrer dle barri musulmà, i que també va ser víctima d'una agressió amb arma blanca al carrer.
La relació entre ambdós va passar de l'any 1987 al 2003, any en què va murí l'Abu Massem, de recel i odi a ser bons veïns, i un altre cop a l'odi i l'enfrontament.
El film d'en Nissim Mossek plasma molt bé la relació de la quotidianietat entre dos famílies, i com els esdeveniments entre palestins i israelians afecten les seves relacions.
L'Abu Bassem tenia un gran somni: tenir bona relació amb els seus veïns i veïnes, i que aquesta la tinguessin amb ell, indistintament quin fos el seu orígen o religió.
I va centra molt dels seus esforços en aquesta fita. Era una gran defensor que més enllà de Sharons, guerres de l'Iraq i Arafats, l'important eren les relacions humanes que es conreaven en el dia a dia. Ell volia que els seus veïns el saludessin, estimessin els seus fills i s'jaudessin entre ells, com qualsevol veí de qualsevol part del planeta.

En Danny i l'Abu Bassem no ho tenien gens fàcil, vivien a una Jerusalem ocupada per armes, a una Jerusalem de confrontació, rancunia i odi.

Malgrat això, la relació d'ambdós havia estat molt cordial en determinats moments i fins i tot, després de la mort de l'Abu Massem, en Danny s'apreciava i estimava als nets d'aquest.

Si l'Abu Bassem i en Danny havien arribat a ser bons veïns, perquè no pot arribar a ser-ho la resta de ciutadans i ciutadanes que viuen a Jerusalem?

Fitxa tècnica:
Guió i Direcció: Nissim Mossek Director de fotografia: Tom Gat Muntatge: Nissim Mossek So: Simon Dalton Producció: Sharon Schaveet- Biblic Productions Premis i passis especials Winner of Best Editing Award, Haifa International Film Festival, Israel, 2004 Munich International Documentary Film Festival, Alemanya, 2006.