15.9.05

SOBRE LA RETIRADA DE GAZA I. The disengagment plan. El Pla Sharon

In this lines I speak, in catalanish, about the Gaza disengagement plan. The pull out of the IDF fences, the settlers and the situation of 3.6 millions of Palestinian inhabitants in Gaza String... is an historic fact for both, Palestinian and Israelian, but why now this pull out? Which are the Ariel Sharon, the Israel’s prime minister, intentions?

La retirada de Gaza ha deixat a la premsa imatges dramàtiques, molts plors dels desallotjadors i dels desallotjats i fins i tot anècdotes portades a la pura tragicomèdia. Aquí tot s’ha valgut per part dels colons ultraortdoxos que han jugat a fer el xantatge emocional a tota la població israeliana, i a l’opinió internacional i a desestabiltizar al Likud (partit ultradetrà que en hebreu significa unió) i al mateix Govern. Els plors i les oracions entre policies, militars i colons ha estat el més habitual. Aquest militars de l’IDF que ara els fan fora, els han protegit durant tot el temps que ha durat la ocupació, els han permès dur armes per a la seva protecció... militars que no ploraven al putejar dia rera dia a la població palestina en el check points (punts de control) o al tirar les seves cases al terra.PERQUÈ UNA RETIRADA DE GAZA ARA? On vol arribar Sharon?

Sharon va anunciar al 2004 la retirada de 24 assentaments de Gaza i 4 de Cisjordània. Aquest anunci posava en peu de guerra a la dreta més ortodoxa i radical jueva, iniciava tot una sèrie d’enfrontament dins del Likud, posava en entredit les aspiracions històriques del moviment sionista de l’Eretz Israel (Gran Israel, o sia el domini de tot els regnes de Judà i Israel del gran rei bíblic David 996 a.C).
Malgrat això també anunciava el seu treball des del Govern per a treballar per assegurar tota la Terra a Israel. Inicialment això era una gran incongruència; però no s’equivocava; estava començant una estratègia cap a Orient, cap a Cisjordània. (antics Samària i Judea en hebreu, o dit West Bank)


Però els seus anuncis no quedaven aquí; en declaracions posteriors deixava entreveure que no volia que la Palestina històrica fos un estat viable; per això es va negar a reconèixer tots els drets que hauria de gaudir un estat a Palestina.

En aquests moments, per la pressió internacional i per frenar l’augment de l’islamisme en pro del panaislamisme nacionalista, va reconèixer a l’Autoritat Nacional Palestina com a interlocutor. Malgrat això, va negar a aquest organisme el dret a realitzar aliances i a disposar d’una policia o forces de seguretat armada. (posteriorment per les pressions internacional permetria una policia armada; però per a controlar bàsicament els reductes islamistes) I continuava amb la política d’expropiació de terres a Cisjordània, a la demolició de cases per seguretat, a eixamplar els assentaments i les comunicacions amb la metròpili, ( o posicions d’avançament com algú ha comentat en algun lloc), a controlar l’aigua, l’espai aeri i marítim de tota la zona, i continuar contruint la gran Jerushalem.

A part d’aquestes declaracions, hi havia temes que queien pel seu propi pes, i que li suposaven un gran pes a l’Estat d’Israel. Israel no podia continuar digerint els 3,6 milions de palestins desplaçats i ocupats de les ciutats de Rafah, Kan Khunis i Gaza. (un dels indrets amb l’índex de població més alt del món), i tot el cost en seguretat que això li suposava.
Per altra banda hi havia una resolució de les Nacions Unides que condemnava al Govern d’Ariel Sharon pels crims contra el poble palestí i la construcció del mur de seguretat, o mur de la vergonya.

Però on vol arribar Sharon? Malgrat de fer marcar un “tanto” a l’ANP per a fer-li guanyar un prestigi que està perdent en detriment de Hamas, que amb el seu discurs ha sigut capaç de recollir el patiment de la població ocupada, és evident: vol desviar l’atenció internacional, centrada des de fa dos anys a Gaza. D’aquesta manera pot guanyar temps i anar creixent la Eretz Israel cap a Orient. Gaza, a més de ser un lloc on vivien en 21 assentaments prop de 8.000 colons, era un territori inviable de gestionar per Israel.

Amb aquesta “bona obra” Sharon i part del seu govern volen guanyar-se els elogis del quartet internacional (USA, Rússia, ONU i UE) i no haver de rendir comptes al Dret Internacional ni al Tribunal de la Haya; i com no, no haver de pal·liar els efectes de 38 anys ferotges de crims, violacions del drets humans i de l’ocupació.

Amb la retirada, les demandes i la pressió internacional sobre la zona s'han tranquil·litzat inicialment. (la mateixa pressió que va fer frenar Israel en determinades ocasions, fins i tot quan va quedar-se el seu exèrcit a 100 km de El Cairo)

Però l’altre gran objectiu és fer-se amb el territori, com s’ha dit. Cada cop és més evident un pla d’aïllament de la zona de Cisjordània, malgrat que hi ha ciutat autònomes que s’han deixat a l’ autonomia Palestina com Jericó o la cristiana Betlem. Dintre d’aquest pla queda controlat, o millor dit, supeditat el 40% de l’activitat econòmica Palestina centrada al voltant de Jerusalem, d’aquesta manera la zona Palestina passarà a ser una reserva no viable, a més de ser una zona áltament ocupada. La solució per als palestins de Cisjordània serà la de l’aïllament al qual han estat acostumats en alguns moment, o marxar. Un altre cop s’inicia una altre neteja ètnica lenta i duradera amb el consentiment d’occident.
Si tinc temps, properament, escriure sobre un tema que m'interessa molt: com quedarà ara Gaza.

3 comentaris:

Brutus ha dit...

Jerry Flint - the wolf is at the door
Jerry Flint, he of the snazzy tweed jacket and sharp opinions, is one of many to weigh in on the effects of gas prices and incentive blowout sales on the domestic car industry.
Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a your credit report blog. It pretty much covers your credit report related stuff.
Come and check it out if you get time :-)

Aixea ha dit...

A Comment on the Cages in Ohio
From Adelle Tilton , Your Guide to Autism Spectrum Disorders . FREE Newsletter. Sign Up Now! September 15, 2005 A Comment on the Cages in Ohio I have always found "Blogging Baby" to be an interesting read.
Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!
I have a low credit score loans blog. It pretty much covers low credit score loans related stuff.
Come and check it out if you get time :-)

dwainkline46959672 ha dit...

i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here